Home Owner Tutobies EXCHANGE TIPS/INFO

Thursday, 19 February 2015

Tips Tingkatkan Trafik/Visitors Blog Anda!


gambar takde kena mengena dengan entry :P sekadar hiasan :3

Assalamualaikum dan hai!
Maaflah sebab dah lama tak update blog.So guys,hari ni pertama kalinya saya nak kongsi tips dengan anda semua.Nampak tak tajuk tu?Yes,macam mana nak tingkatkan trafik ataupun pelawat blog kita?

Korang tak jeles ke tengok blog orang lain ramai gila visitors.sampai ribu riban dalam sehari.Apa rahsia dorang eh?Well,siasatan saya sudah berjaya,kat bawah ni cara yang saya selalu guna untuk tingkatkan viewers blog saya.Blog ni takdelah smpai ribu riban viewers dalam sehari,tapi tetap nak kongsi jugak tau!Hehe,jom terjah!!!!

1.Blogwalking
Ok guys,ini sangat PENTING dan sangatlah basic.Kalau nak orang jenguk blog korang,korang kenalah jenguk blog orang tu dulu,barulah fair kan?Bila dah blogwalking tu,alang alang letaklah mesej dekat cbox ataupun shoutbox yg owner telah sediakan.Korang gunalah ayat manis sikit untuk ambil hati owner supaya jenguk balik blog korang :) Korang kan power ayat jiwang jiwang ni hehehe.

Contoh ayat yg manis
hai awak,singgah sini,mai lah singgah balik :)
singgah sini tau,jemput singgah blog saya.
sudikah tuan puteri melawat blog saya? *k ini over 
Contoh ayat yang tak berapa nak manis
singgaj *dah lah pendek,siap typo pulak tu ish ish ish*
weh aku dah lawat blog kau,kalau kau tak lawat balik siap kau aku terajang *pernah jadi ke benda ni?*
HAHAHA.jangan ambil hati tau,sekadar hiburan je,

2.Entry Menarik
Ini pun salah satu faktor jugak tau.Kalau nak update tu update lah yg boleh tarik minat pembaca.Janganlah buat entry macam ni
gaisss,kowang nucks tau takz sayew atit pewurt.ermz takz kersian kans sayer kerw?

*Ya Allah,naik gila aku baca benda ni,kalau setakat sakit perut tu tak payahlah sampai nak buat entry.Tu takpe lagi,ni sampai guna bahasa alien.Ish ish ish,lama2 bahasa ditelan zaman.Azzah,apa contoh entry yang menarik?Hmmm.Korang update lah entry pasal isu terkini.Kalau yang minat politik boleh update pasal gst ,kalau yg pergi melancong,korang buatlah entry pasal journey korang.Kalau nak update pasal tips atau tutorial pun boleh.And yang paling penting,TAJUK POST!!
Tajuk post lah yang selalunya menarik minat pada pandangan pertama kan?Contoh?

Contoh yang tak berapa nak baik
Nasi Dagang Pak Mat yang sedap

Contoh yang baik
Nasi Dagang Tersedap Yang Aku Pernah Rasa!!!

Dapat beza kan?Yang mana lagi tarik perhatian korang?

3.Promote Blog Anda Di Laman Sosial
Yang ni saya pasti semua ada kan?Facebook,Twitter,Instagram dan macam macam lagi!Haa,korang ambillah kesempatan tu untuk promote blog korang.Betul tak? Apa ni,tak fahamlah.Alright macam ni,korang joinlah group BLOGGER MALAYSIA dekat facebook :) Ataupun korang boleh update status atau tweet contohnya macam ni:

Assalamualaikum,holla holli guys.Korang nak tahu info terkini?tips?tutorial?macam macam ada kat blog iolls tau,mai lah singgah sat.

Hamboiih,bukan main class ayat kau jah!

4.Exchange Link
Korang boleh sediakan satu laman dalam blog korang khusus untuk exchange link.Apa tujuan exchange link ni?Of course lah boleh tambah kenalan blogger sekaligus boleh tingkatkan trafik blog korang.Alahh,tak payah nak segan segan nak exchange link dengan blogger lain,diorang tak makan orang pun.Sebab,blogger Malaysia ni semua baik baik,friendly betul tak?hehehe.Jangan sombong2 tau,tak elok :D

Okay,itu sahaja perkongsian saya untuk hari ni.Saya minta maaf sekiranya ada menyinggung perasaan pembaca semua :) Sekian.
p/s: Yang baik datangnya dari Allah,yang buruk datangnya dari saya sendiri

Allahu,Wassalam <3

Saturday, 7 February 2015

Liebster Award



Assalamualaikum semua.Nampak tajuk tu?yes,Liebster Award.Actually acah mat salleh jap  saya kena tag untuk join benda ni.Thank you Dena sebab tag saya.Baiklah sekarang masa untuk saya jawab soalan yang cik Dena bagi ni .

1.Matlamat hidup awak apa?share sikit
Matlamat hidup?saya nak jadi orang yang berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat,InsyaAllah.And of course,if I have an opportunity,I really want to pursue my studies in UK.Especially for this year,another important year in my life which is i'll face PT3.OMGGG! k tu jelah

2.Awak anak ke berapa dan peranan awak macam mana dalam family tu
Im the youngest.Anak ke 3 daripada 3 orang adik beradik.Memandangkan both my brother and sister masing masing tengah sambung belajar kat university so only me yg tinggal dgn parents.Peranan saya just temankan dorang tinggal dalam rumah hahahhaha.Well,I do common things like you guys.As a student,saya belajar dan belajar dan belajar.so bila dapat result kebaboomm my parents will be proud of me!!

3.Pernah bercinta?*kakkakakkaka soalan tah pape*
HAHAHAHAHAHAHA.awak pandai buat lawak lah hehe.this question is too mainstream.Entahlah.I dont really have a serious relationship so far,but you know cinta monyet everywhere.So jawapannya?Lu pikirlah sendiri sbb gua tak nak jawab muahahaha.

4.Kalau awak jumpa anak kucing tengah nangis,awak buat apa dengan dia?
Tak pernah pulak dengar atau nampak anak kucing nangis.Anak kucing boleh nangis ke?hahhaha.Nak kata saya takut kucing tu taklah,tapi saya ada athma so mmg allergic gilagilagilagilagila dengan bebulus sume ni hehe.TAPI my dad bela kucing.Sehingga sekarang beliau berjaya mengumpul seramai 11 ekor kucing.Back to topic,saya tak tahu nak buat apa sebab allergic dgn bulu haiwan haha.

5.Minat game macam mana,contohnya hoki ke dan sebab minat
Im not active in sport tbh.So i pick chess over all.Sebab chess ni tak keluarkan peluh untuk org pemalas macam aku ni.nak main chess guna minda je.Kenapa tak active sport?sebab im so short and yeah again athma.Mmg tak boleh buat kerja berat lah sangat.Pernah sekali saya main bola jaring dgn classmates.30 minutes game tu aku tak sentuh bola pun.even once.no ok no!sebab takda org bagi bola kat aku *sobssobs*

6.Pandangan awak terhadap blog saya *uhuuuu nangeh*
Your blog is kawaii desu!!!

7.Nasihat/kutukan membina untuk saya?
Nasihat apa eh?Apa apa pun study well and kalau buat something tu buat betul betul!*tah pape nasihat aku hehe*

8.Best tak kena tag dengan saya?
Best best best best

9.Ada minat gila gila dekat mana mana artis?siapa?fuhh haha
ONE DIRECTION.Especially zayn malik.The reason why i love 1D is because they are all so handsome and sooooo talented.They can sing they can dance they can draw and so much things which is really inspiring.Kalau nak cerita lagi mmg takda habisnya.

Okay now its my turn to ask you guys semuaa!!!
           Kalau awak dibagi satu wish,what would it be?
           Favourite subject?And why.
           Since bila awak mula ber 'blogging'?Apa yang menyebabkan anda 'buat blog'
           What is your boyfriend/girlfriend ideal type?jawab jangan tak jawab
           Bahagian pada muka awak yang paling awak suka.
           Blog saya comel tak?haha.Berani ke cakap tak comel hauahha
           IOS atau android dan kenapa?
           Awak ni jenis orang yang macam mana?
           Apa perasaan anda bila your crush look at you at the same time you look at                       him/her?
           Shawl atau bawal?
Syarat syarat liebster award
mention the person who nominated with link
answer the question
nominate other blogger
create the questions
notify your nominate

Mangsa tag saya!!
Aimi
FR
Wany
Najlaa'
Yaya
Shyue
Syema
Farrr
Sya
Aqilah
Tirah
Lia

Okayy itu sahaja.Random tag ok.Kepada semua yg ditag,jawab tau soalan tu.After you guys dah jawab komen di entry ni berserta link entry korang tu.
Wassalam.